April 2013 - Een wandeling door Hulst


 
Op 10 april 2013 was Adriana mijn gids voor een wandeling door het mooie Zeeuws-Vlaamse stadje HULST.  Wandel je mee?
 

 
Mijn gids, Adriana
 


Ik ben er klaar voor

 

 
Wat mij meteen opvalt is het feit dat er tussen de winkels die je in elke stad van het land kunt vinden, ook nog authentieke streekwinkeltjes te vinden zijn. Zoals deze hierboven bv. Dit gebouw staat trouwens op de lijst van rijksmonumenten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het Stadhuis (2 op het kaartje) van Hulst is een gotisch bouwwerk uit 1534 dat zich bevindt aan de Grote Markt 21 in Hulst. Het werd ontworpen door Laurens II Keldermans en Willem van Sassen.

Het eerste stadhuis werd in 1452 door Gentenaars verwoest waardoor een nieuw werd gebouwd in 1455. Keizer Maximiliaan I verleende de dubbele adelaar aan zijn keizerstad die anno 2012 de torenspits bekroont. Dit gebouw werd in 1485 door Hulstenaars in brand gestoken bij hun strijd tegen Gent. Van 1528-1534 werd het huidige stadhuis gebouwd, opgetrokken uit ledesteen(*). Het heeft een kenmerkende, vierkante, slanke hallentoren van vijf geledingen met een achtkante bakstenen opengewerkte bekroning. De voorgevel bezit een bordes.

(*) Ledesteen:
Zandige, geelwitte, fossielrijke kalksteen uit OostVlaanderen, in Nederland toegepast als bouwsteen


 
 
 
 
Als de vos de passie preekt (boer let op uw eenden) is een humoristische beeldengroep op de Markt, waarin de vos Reynaerde een zestal eenden toe preekt. De eenden werden vervaardigd uit zwerfkeien met bronzen kop en poten. Het kunstwerk werd vervaardigd door Chris Ferket.
 
 
 
Het Reynaertmonument aan de Gentsepoort, werd vervaardigd in 1938 door Anton Damen. Het is een bronzen vos die in pelgrimskleren de trap bestijgt naar het hof van Koning Nobel, uitgebeeld op een kalkstenen plaat. Oorspronkelijk stond het op de Markt, en na 1945 werd het naar de Gentsepoort verplaatst.  (BRON FOTO HIERONDER)
 
 
 
 
 Die wel wilt oordelen
moet beyde de Partijen hooren
want dickwyls de een niet min
als d'ander schuldigh is
 
 

 
 
 De Sint-Willibrordus basiliek  (1 op het kaartje)
 
 
 
 
 
De Sint-Willibrordusbasiliek is een basiliek gelegen in het centrum van de Oost-Zeeuws-Vlaamse vestingstad Hulst. Ze is toegewijd aan de missionaris Willibrordus.  In mei 2009 werd de kerk in het NCRV-radioprogramma Plaza verkozen tot mooiste kerk van Nederland
 
 
 
 
 
Omstreeks 1200 werd een eerste kleine romaanse kerkgebouw opgericht aan de voet van een motte. In de eerste helft van de 15e eeuw werd ze vervangen door een kerk in gotische stijl, om precies te zijn in de Brabantse gotiek. In die periode werd ook de opvallende vieringtoren gebouwd. Vanaf 1462 werd de kerk herbouwd naar haar huidige vorm onder toezicht van bouwmeester Everaert Spoorwater. Toen tijdens de werken brand uitbrak werden echter de toren en het schip geheel in de as gelegd, evenals het nieuw gebouwde koor. Vanwege het overlijden van Spoorwater werden de werken pas heropgestart op 3 mei 1481, ditmaal onder toezicht van de Antwerpse architect Herman de Waeghemaekere. Voor de bouw van het hoofdportaal schakelde hij Matthijs II Keldermans in (van 1482 tot 1484). De bouw van de kerk werd afgerond door diens achterneef Laurens II Keldermans (ca. 1534) en ze werd opgeleverd in 1535.


De torenspits is een betonnen constructie uit 1957. De klokken zijn omringd door stemvorken en bovenaan zijn engelen naar het kruisbeeld gekeerd.
 
 Naar binnen.

 
Oorspronkelijk was de basiliek Rooms-katholiek, maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd deze Nederlands Hervormd. Napoleon trok tussen koor en schip een muur op. Het koor was voor de katholieken en het schip voor de protestanten. In 1930 werd de basiliek weer helemaal katholiek.

 
 
 
 
Het orgel werd na de verwijdering van de scheiding tussen koor en schip in 1930, in 1936 gerestaureerd door de firma Vermeulen uit Alkmaar. Hierbij werd besloten om het Isoré-orgel te restaureren met materiaal uit het Vlaamse orgel uit 1775. Vermeulen gebruikte voor de windlade een exemplaar van Cavaillé-Coll uit het Paleis van Volksvlijt te Amsterdam. Dat Cavaille-Coll-orgel staat nu overigens in de Philharmonie in Haarlem. Het gerestaureerde orgel werd voorzien van een open pijpenfront en opgesteld in het noordertransept. De oude kas met claviatuur bleef op de westelijke galerij achter. In 1963 werd besloten om het Isoré-orgel te reconstrueren onder advies van Hans van der Harst en Cor Edskes, waarbij het orgel werd uitgebreid met een tweede klavier en vrij pedaal. Hierbij werd onder meer het materiaal van het Vlaamse orgel uit 1775 opnieuw gebruikt. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma D.A. Flentrop uit Zaandam. In 1972 werd het instrument opnieuw in gebruik genomen.
 
 
 
Kunst in de kerk 
 
                
 
Sint Antonius                                         -                                         Sint Willibrordus
 
 
 
 
 
 
 
 

Jan Baptist Lodewijk Maes (Gent 1794 - Rome 1856) - De barmhartige Samaritaan
 
Devotie
 
 
 
 
Zijkapellen ter ere van Maria.
 
 
 
 
 
 
 De biechtstoel
 
 
 
 
Eén van de vele grafstenen in de basiliek


 
 
  De Protestantse kerk (3 op het kaartje)

 

 
 
De Protestantse kerk, aan Houtmarkt 11, werd in 1930 ingewijd. Ze verving de Willibrordusbasiliek, die naar de katholieken overging. Delen van het interieur van de toenmalige Willibrordusbasiliek, te weten de kansel uit het midden van de 17e eeuw, de herenbank, kroonluchters en koorhekken, verhuisden mee. Het orgel stamt uit 1971 en werd vervaardigd door de firma Fama & Raadgever. Het is een bakstenen gebouw in expressionistische stijl, voorzien van een slanke toren met zadeldak, en ontworpen door A.P. Wisse.
 
 Even pauze met een heerlijk stukje warm appelgebak met slagroom en koffie

 
 Een wandeling door de straatjes van Hulst, binnen de vesting.
 
        
 
                       
 
 
 

VVV Hulst in het het Landshuis in de Steenstraat (6 op het kaartje). Vanaf de Middeleeuwen tot in de Franse tijd was dit het regerings- en gerechtsgebouw van de magistraat van Hulster Ambacht. In de centrale hal vindt u de VVV Hulst, zij geven u antwoord op al uw vragen met betrekking tot de activiteiten, evenementen en bezienswaardigheden in Hulst en Zeeuws-Vlaanderen. U kunt hier ook terecht voor stads- en culinaire wandelingen.
Het Landshuis, aan Steenstraat 36, was oorspronkelijk het Landthuys van het Hulster Ambacht, dat in 1576 werd gebouwd, maar in 1596 verwoest. In 1655 werd een nieuw landhuis gebouwd. Omstreeks 1730 werd het verbouwd in Lodewijk XIV-stijl. In de Franse tijd werden de wapens van het ambacht en de Generaliteit boven de ingang weggehakt. Het gebouw was daarna als kantongerecht in gebruik en bezat ook een cachot. In 1977-1978 werd het huis gerestaureerd.
 
 
 
 
 
          
 


De Stadsmolen is een korenmolen aan de Nieuweweg in Hulst. Het is een ronde bakstenen stellingmolen uit 1792, gedekt met eikenhout en met een vlucht van 24,42 meter, en was in bedrijf tot 1930. Aanvankelijk maakte de molen als walmolen deel uit van de vesting, was staatseigendom en werd toen "'s Lands Molen" genoemd. Daarna raakte de molen in verval. In 1954 kocht de gemeente de molen, en deze werd in 1956 weer helemaal gerestaureerd. Tijdens die restauratie kreeg hij de huidige naam. Het is een van de weinige molens met een houten hoepelvang.
 
 
 
 Hulst kent een aantal interessante woonhuizen. Veel van deze huizen zijn verbouwd in later tijd
 
 
 
 
Bij de Keldermanspoort vinden we Ravelijn, een monument op de verdedigingsdijk van Hulst. Gemaakt door Kathleen Verhegge & Ronald de Maet,  ongeveer in 2005.
Het zijn twee bronzen beelden van een overwonne die met gebogen hoofd zijn zwaard aanbiedt aan de overwinnaar. De overwonnene staat op een laag stalen voetstuk, de overwinnaar op een hoger voetstuk.

Op het hoge voetstuk een metalen plaat met de tekst:

    die lezer van dit
    mach sien
    ende dencken
    in wat
    desolaetheyt
    alle religiosen
    ende andere
    goede menschen
    tot deser tyd
    geweest syn…
    br. wouter

 
 
 
 
De Keldermanspoort, ook Bollewerck poorte en Dubbele poort genoemd was zowel een land- als een waterpoort in de Nederlandse stad Hulst. Ze liet zowel mensen als boten binnen en lag binnen de 3,5 km lange stadswal. Bij de inval van de Gentenaars in 1491 en tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd deze verwoest, in 1952 weer opgegraven door P.J. Brand. In 1491 was het nog een open bolwerk. Vanaf 1506 werd het bolwerk verder uitgebouwd en verstevigd.

 
 
In Hulst bestaat er nog een poort die Dubbele Poort wordt genoemd. Anno 2012 wordt de Keldermanspoort opnieuw verbonden met de binnenstad via het project Nieuwe Bierkaai en de heraanleg van de oude binnenhaven.
 
 
 
Na deze boeiende kennismaking met Hulst ... 
was het natuurlijk weer tijd om de innerlijke mens te voeden ... met een heerlijk vispannetje.
Dank je wel voor deze fantastische middag, Adriana.