Jannies geschilderde dromen - Jannies painted dreams


 

 

 

Toen ik de voorbije tien maanden revalideerde in de Ielanen in Sneek leerde ik daar een aardige vrijwilligster kennen, Jannie Hoekstra. Later bleek dat zij een talentvolle kunstenares is en prachtige schilderijen maakt. Haar kunstwerken zijn zeer rijk aan kleuren en dragen ook altijd een boodschap in zich. 

Ik heb de schilderijen van Jannie bewonderd op haar eigen website, maar later ook in het echt bij de expositie in Bloemkamp (Bolsward) die momenteel loopt. Omdat ik haar werk zeer bewonder laat ik jou ook graag meekijken via deze pagina en uiteraard plaats ik ook een wegwijzer naar Jannies painted dreams en naar haar blog. Wanneer je daar gaat kijken, laat dan ook even een reactie achter in het gastenboek.

Ik hoop dat je geniet van de schilderijen van Jannie 

 
 
 
 
 
 
 
Jannie stelt zich voor.
 
 
 

Jannie in het kort:

  • enthousiast, spontaan, ongeduldig, grote dierenvriend  
  • Hobby's: schilderen, spannende boeken lezen en tegenwoordig ook handwerken.
  • Dol op felle kleuren !

Lang geleden, in 1960,  ben ik geboren in Sneek en daar heb ik tot mijn dertiende jaar gewoond. Toen zijn we met ons gezin naar Woudsend verhuisd omdat mijn vader daar werk had. Mijn moeder is van oorsprong een Woudsendse. Mijn pake en beppe (= opa en oma) woonden daar ook en dus was het  voor ons bekend terrein. Ik logeerde daar al geregeld.

Na mijn opleiding, detailhandelsschool, die helaas niet echt aan mij besteed was, haalde ik toch een diploma. Ik ben meer een doe mens i.p.v. een studente en kletsen met mijn vriendinnen vond ik veel belangrijker dan opletten in de les. Na mijn schooltijd heb ik jaren met veel plezier in een winkel gewerkt.

Op mijn vijftiende kreeg ik verkering met mijn grote liefde Frans en we zijn nog steeds zeer happy met elkaar. Frans en ik kregen 2 geweldige dochters. Toen ben ik gestopt met werken en heb volop genoten van mijn kids. En ook van de vele dieren die we erbij hadden en nog hebben in ons leven. Ik ben een grote dierenvriend en heb 2 lieve gekke honden Tosca en Boef die redelijk luisteren als ze zin hebben. Ik deed vele cursussen voor een goede opvoeding, maar de trainer kreeg grijze haren van mij.

We hebben ook nog 2 papegaaien (Jopie en Stevie) en 2 poezen (Misty, bijgenaamd lytse (= kleine) poema en Storm, onze asielzoeker).

Ik ben een tevreden mens met Frans, mijn allang niet meer thuis wonende lieve dochters en schoonzonen en kleinkind, mijn moeder en mijn vrienden en vriendinnen. Ik werk parttime en doe vrijwilligerswerk met veel plezier.

Ik vind het heerlijk om in de vroege ochtend lange wandelingen te maken met mijn honden en te genieten van de ochtendstilte met de vogels die dan voor mij zingen en de natuur om mij heen. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Ik ben ooit begonnen met verschillende cursussen en kaarten maken, maar ik wilde meer en zocht nieuwe uitdagingen, schilderen werd het voor mij.

Eerst ging ik dingen naschilderen en later creëerde ik steeds meer vanuit mijn gevoel, en dat is het allerleukste wat er is, gewoon schilderen wat in mij opkomt over dingen die ik meemaak van mezelf of uit mijn omgeving, ik heb fantasie genoeg en leef me graag uit! Heel soms schilder ik iets na, ik heb mijn eigen man ook geschilderd en dat was wel een leuke uitdaging.

Af en toe schilder ik in opdracht een schilderij, en ik heb ook al eens een trouw- en geboortekaart mogen ontwerpen en geschilderd, ik schilder dan het ontwerp op doek en daarvan wordt dan een foto gemaakt voor de kaart.

Schilderen doe ik vanuit mijn gevoel, kleurrijke surrealistische schilderijen in acryl. Meestal heb ik al een idee in mijn hoofd, maar soms ontstaat er spontaan iets op een leeg schetsblad. Ik schilder vaak over gebeurtenissen die ik zelf meemaak of in mijn omgeving beleef. Heel soms schilder ik iets na, met ietsje van mezelf erin verwerkt en af en toe schilder ik in opdracht en dat is ook een leuke uitdaging. Omdat ik veel van dieren houd, komen die veelvuldig als onderwerp in mijn schilderijen voor. Ik geef daar dan wel mijn eigen draai aan; laat mijn fantasie de vrije loop. Ook heb ik al een paar keer een huwelijks- en geboortekaart ontworpen en geschilderd. Eerst maak ik een schets en als die goedgekeurd wordt maak ik het schilderij waar dan een foto van wordt gemaakt en van die foto worden kaarten gedrukt, en soms ook gelijk als kaartje...een mini schilderij zeg maar.

Af en toe verwerk ik ook andere materialen in mijn schilderijen, zoals echte veren of glittertjes of iets dergelijks.

Kleine gedichtjes van vriend Jan Kalksma, waar ik mijn gevoelens mee bespreek die de grondslag vormen voor de schilderijen, maken het compleet.

(mocht je interesse hebben in één van mijn schilderijen, de werken van 50/50 kosten 125 euro en de werken van 40/50 kosten 95 euro)

Exposities

 
 

In 2012 voor het eerst geëxposeerd en dat was heel spannend voor mij, en dat het zo'n succes was vond ik prachtig !

Heden expositie: van 6 oktober 2013 tot 12 januari 2014 in verpleeghuis Bloemkamp in Bolsward.

Derde kwartaal 2015, expositie in het Antonius Ziekenhuis in Sneek

 
Schilderijen die ik heb uitgekozen. Méér op de website van Jannie
 
 Jannies visitekaartje, tevens schilderij
 
 
 
 

Fantasie of realiteit. Meestal bepaalt mijn gevoel, bij het weergeven van wat ik bedoel, hoe ik naar de dingen kijk. 40cm/30cm. 65 euro.


 
 
 

Vulkaan. Vurige onberekenbare vulkaan geeft een gemis, als het na een plotselinge uitbarsting weer rustig is. (niet te koop)

 
 

 
 

Red, green, blue and yellow. Het zal je kind maar wezen. 50/50. te koop

 
 
 
 
 
 

Buikgevoel. Terwijl de kinderen dansend door het leven gaan, kijkt moeder bezorgd tegen de dingen aan. 50/50. te koop


 
 
 
 
 

Free as a bird. Van tijd tot tijd, even van alles los, vrij als een vogel. Een droom die blijft. 40/50. te koop

  
 
 
 
 

Verstrikt. Gevangen in het web van de dingen die ons binden, wordt verstikkend als we geen uitweg vinden. 40/50. te koop

 
 
 
 

Hopeloos. Onbereikbare liefde,  jij speelt met het vuur dat in mij brandt. Vuur, niet met mijn tranen te blussen. Ik leef tot mijn laatste uur met het verlangen je te kussen. 50/50. te koop


 
 
 
 

Schaatser in wak. Ik zei nog: "Ken net”(1). 40/50. te koop 

(1) Fries voor "Kan niet” Wordt vaak gebruikt in taalgrapjes.
 
 
  
 
 
 

Indiaan. Stoer, ondoorgrondelijk, mystiek, slachtoffer geworden van de politiek. Van de blanke mens, die als gevolg van zijn wens alles te willen, een volk heeft vermoord. Met echte pluimen. Verkocht

 
 
 

Roofvogel. Gedragen door de wind, de vrijheid tegemoet. (niet te koop)

 
 
 
 
 
 
 
 
 Door Jannie ontworpen en geschilderde trouwkaart
 
 
 
 
 

Kinderfantasie. Als ik toveren kon, tekende ik een regenboog die me dragen kon. Om ze te plezieren, speelde ik met de dieren. 50/50. te koop

 
 
 
 
 

De pauwvrouw. Waarom zijn zoals de ander verwacht. Breek af die muur, toon trots je pracht. Wees jezelf met opgeheven hoofd.  40/50. nog niet te koop.

 
Op een of andere manier is dit het schilderij van Jannie dat mij het meeste aanspreekt. Wellicht omdat de boodschap zo herkenbaar is. 
 
 
 
 

Hert. Hoe kan je een hert belagen, terwijl zijn ogen om liefde vragen. 50/50 cm

 
 
 
Met dank aan Jannie, voor het delen van haar schilderijen.