Beeldend Woordkunstenaar uit Friesland

 

Connie Harkema (1960 - Warns - Friesland)

Behalve journalist en redacteur is Connie Harkema (geboren in 1960) (Warns - Friesland) beeldend woordkunstenaar. Haar specialiteit is b-2-b en onderwijs. Daarnaast schrijft ze boeken in opdracht en redigeert ze manuscripten. Ook maakt ze schilderijen die ze als illustratie gebruikt bij zowel haar eigen werk als dat van anderen.

Vanaf 1988 is Connie als zzp'er werkzaam in de journalistiek. In het begin schreef ze voornamelijk voor huis-aan-huisbladen en dagbladen, nu vooral voor onderwijsvaktijdschriften, bedrijfsuitgaven en jaarboeken. De meeste publicaties zijn inclusief fotografie. Vanaf 2002 redigeert ze manuscripten van misdaadauteurs en kinderboekenschrijvers.

Op kunstzinnig vlak werkt ze aan haar ambitie bestaande kunst en cultuur over te zetten in een combinatie van eigen verhalend en beeldend werk. De schilderijen die zij maakt staan altijd in nauwe relatie met haar verhalen en gedichten. Haar schilderstijl is modern, verhalend en kleurrijk met een surrealistische en grafische inslag. Ze werkt zowel in opdracht als autonoom.

Tot slot verzorgt Connie schrijfworkshops, presentaties bij (literaire) dagen, live interviews, en voordrachten van eigen verhalen en gedichten (met beeld).

In haar werk staat de mens centraal. Ze wil weten wat haar gesprekspartners (en personages) doen en wat ze drijft. Het mooiste van haar vak vindt ze, dat ze door middel van haar schrijven en schilderen hun enthousiasme kan overbrengen op een breed publiek en daarmee anderen kan inspireren.

Connie heeft aan meerdere landelijke exposities deelgenomen. Daarnaast heeft ze tientallen gedichten en negen boeken op haar naam staan, en een aantal schrijfwedstrijden gewonnen. Haar boeken zijn zowel in fictie als non-fictie. Enkele educatieve uitgaven en een bedrijfspresentatie annex biografie zijn in opdracht geschreven

*****

Om een indruk te geven van waar Connie mee bezig is heb ik enkele van haar beeldende woordkunstwerken - met haar toestemming - meegenomen om deze hier aan  jou te presenteren.  Geniet ervan.


Blinkend goud - Kerstkaart


Engelen (60 x 80) olieverf met goudkarton
Schilderdichtsel

Bijbehorend gedicht:

In het hemelse blauw
ontspringt een nieuw begin.
Een kind wordt geboren.
In het uitverkoren blauw
weven engelen stralen goud,
hangend aan een zijden koord.
In het almachtige blauw
ontstaat een goddelijk begin.

*****

BLIK-VANGER tekening in O.I. inkt
Schilderdichtsel

Bijbehorend gedicht:
BLIK dromerig turend gericht, net iets langer
dan gangbaar, voor het zicht geoorloofd.
Schijnbaar onbedoeld, stiekem bekokstoofd,
is zij de weloverwogen geblokte dromen – VANGER.

*****

1988 Engeland olieverf 40 x 50
reisverhalen
 
Verhaalfragment:
We passeren Stonehenge, een prehistorische cirkelvormige constructie van grote stenen. Sommige wetenschappers geloven dat het een begraafplaats was. Anderen denken aan een tempel of offerplaats, of zoeken hun verklaring in de sterren. Helaas krijgen wij geen gelegenheid om ons oordeel hierover te vellen. We stuiten op hoge hekken en kunnen de imposante stenen slechts van afstand bekijken.

*****

Zeemeermin (60 x 40) acrylverf
Tevens illustratie kort verhaal Jacob Vis
 
Verhaalfragment:
‘Elke dolfijn heeft een menselijke ziel,’ zei Klaassen. Hij keek haar ernstig aan toen ze zich verbaasd omdraaide en vervolgde: ‘De ziel van een verdronken zeeman.’
‘Hoe zit het met de vrouwtjesdolfijnen?’ vroeg ze.
‘Verdronken vrouwen worden zeemeermin, maar ook zij beginnen als dolfijn.’
 
 

*****


Nieuwsgierig geworden naar meer werk van Connie? surf dan snel naar
haar website: http://www.connieharkema.com/
haar facebook:  http://www.facebook.com/profile.php?id=100002148662167&sk=info
haar Todiopagina:  http://todio.nl/Connie
haar fotoalbum:  http://www.flickr.com/photos/connieharkema/